Kronik Ürtiker ile Fibromiyalji Arasında Bir İlişki Var mıdır?
Pelin OKTAYOĞLU, 1 Derya UÇMAK, 2 Mehmet ÇAĞLAYAN, 1 Demet UÇAR, 1 Mehtap BOZKURT, 1 Serda EM, 1 Levent YAZMALAR, 1 Kemal NAS1
Anahtar Kelimeler: Kronik ürtiker; fibromiyalji; psikolojik durum; yaşam kalitesi
Özet
Amaç: Kronik ürtiker (KÜ) ve fibromiyalji FM, etyolojisi belli olmayan farklı grup hastalıklar gibi görünüyor olsalar da pek çok ortak klinik ve histokimyasal özellikleri paylaşmaktadırlar. Bu çalışma tüm bu ortak özelliklere dikkat çekmeyi ve KÜ'lü hastaların FM'den etkilenip etkilenmediğinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır.
Hastalar ve yöntemler: Kronik ürtikerli 40 hasta ve 38 sağlıklı kontrol bu çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılar 1990 Amerikan Romatizma Cemiyeti (ACR) sınıflandırma kriterlerine göre FM açısından değerlendirildi ve FM'nin klinik özellikleri açısından sorgulandı. Yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NHP), psikolojik durum ise Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HADS) ile değerlendirildi.
Bulgular: Fibromiyalji insidansı KÜ'lü hasta grubunda (%32.5), kontrol grubuna kıyasla (%10.5), yüksekti (p=0.019). Kronik ürtikerli hastaların NHP ile değerlendirilen yaşam kalitelerinde kısıtlanmalar mevcuttu. NHP uyku (p=0.035), NHP sosyal izolasyon (p=0.032) ve NHP emosyonel reaksiyon (p=0.027) skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Ayrıca HADS depresyon skorları da KÜ hastalarında anlamlı düzeyde yüksekti (p=0.006). Fibromiyalji olmayan hastalara kıyasla, KÜ ve FM birlikteliği olan hastalarda total NHP skorları da yüksekti (p<0.001).
Sonuç: Klinisyenler KÜ hastalarında muhtemel FM birlikteliği açısından dikkatli olmalıdırlar. Genel popülasyona kıyasla, KÜ'lü hastalarda FM insidansı, daha yüksek olabilmektedir ve bu birliktelik sadece KÜ hastalarına kıyasla, günlük yaşamda daha fazla bir sınırlanmaya neden olmaktadır. Bu durum KÜ hastalarının tedavi stratejisinde FM'ye yönelik ek tedavi protokollerinin eklenmesini gerekli kılabilir.