Romatoid Artrit Hastalarında Ramazan Ayında Tutulan Orucun Hastalık Aktivitesi Üzerindeki Etkileri
Mohd Shahrir Mohamed SAID, Su Xu VIN, Nashrah Adi AZHAR, Yew JEANS, Muhammad Nur Hafiz ABDULLAH, Sakthiswary RAJALINGHAM, Sazliyana SYAHRUL
Anahtar Kelimeler: Beslenme; hastalık aktivitesi; oruç; Ramazan ayı; romatoid artrit
Özet
Amaç: Bu çalışmada romatoid artrit (RA) hastalarında Ramazan ayında tutulan orucun hastalık aktivitesi üzerindeki muhtemel etkileri araştırıldı.
Hastalar ve yöntemler: Ocak 2010 ve Aralık 2011 tarihleri arasında Ramazan ayından önce ve Ramazan ayından iki ay sonra takip muayenesi yapılan 71 hasta retrospektif olarak incelendi. Oruç tutan (n=39) ve tutmayan (n=32) kohortlar, Hastalık Aktivitesi Skoru 28 (DAS 28) kullanılarak ve hastaların Ramazan ayından önce ve Ramazan ayı süresince beslenme alışkanlıklarına göre karşılaştırıldı.
Bulgular: Oruç tutan grupta Ramazan ayından önce ortalama DAS 28 skoru, sonrasına kıyasla daha yüksekti; ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Ramazan ayından sonra daha az sayıda hastada sabah katılığı ve halsizlik klinik semptomları görüldü; ancak bu da istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Oruç tutan grupta sabah katılığı (p=0.001) ve fonksiyonel sınıfta (p=0.011) istatistiksel olarak anlamlı bir azalma vardı. Bu grupta yüksek kalorili besinlerin alımı, istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.022).
Sonuç: Oruç, RA hastalarında ortalama DAS 28 skorunu düşürür. Ayrıca, beslenme değişiklikleri, oruç tutan hastalarda RA hastalık aktivitesini anlamlı düzeyde etkilemez.