Romatoid Artrit Şüphesi Olan Hastaların Laboratuvar Özelliklerinin Analizi
İhsan Hakkı ÇİFTCİ, 1 Gülşah AŞIK, 2 Hasan TOKTAŞ, 3 Davut ÇUFALI, 2 Ümit DÜNDAR, 3 Engin KARAKEÇE1
Anahtar Kelimeler: Anti-siklik sitrüline peptid; laboratuvar bulguları; şüpheli romatoid artrit
Özet
Amaç: Bu çalışmada laboratuvar testleri ile romatolojik bulgu ve belirtileri olan bir hasta nüfusu tanımlandı.
Hastalar ve yöntemler: Toplam 386 hastanın (90 erkek, 296 kadın, ort. yaş 45.9; dağılım 14-91 yıl) üç yıllık bir döneme ait romatolojik bulgu ve belirtilerine ilişkin veriler, retrospektif olarak incelendi. İnflamatuvar aktivite eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) ve C-reaktif protein (CRP) testleri kullanılarak, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mikrobiyoloji laboratuvarında değerlendirildi. Romatoid faktör (RF) ve siklik sitrüline peptid (CCP) antikorları da analiz edildi. Eritrosit sedimentasyon hızı (mm/sa) standart yöntemler ile tayin edilirken, RF ve CRP immünonefelometri ile ölçüldü. Anti-CCP, üretici firmanın talimatları doğrultusunda bir test kiti ile çalışıldı.
Bulgular: Toplam 270 hasta fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde muayene edildi. Anti-CCP, RF, CRP ve ESR sonuçları sırasıyla 58 (%21.5), 77 (%28.9), 120 (%44.4) ve 107 hastada (%39.6) pozitif idi. Bu hastalar arasında toplam 67 kişiye romatoid artrit (RA) tanısı kondu. Romatoid artrit tanısında ESR, CRP, RF ve anti-CCP pozitifliği göz önünde bulundurulduğunda, en yüksek düzeyde anti-CCP (F=0.920) ve RF (F=0.782) RA ile pozitif ilişkilendirildi. Ayrıca, CRP (F=0.289) ve ESR (F=0.236) arasında da yakın bir ilişki vardı. Her biri RA ile orta düzeyde ilişkiliydi.
Sonuç: Çalışma bulguları, anti-CCP'nin ve takiben RF'nin RA şüphesi olan hastalarda otoantikor ile en yakın ilişkili olduğunu gösterdi. Anti-CCP ve RF kombinasyonu, en iyi test duyarlılığını verdi.