Nimet Korkmaz

Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, sosyal fiziksel kaygı, pilates egzersizleri

Özet

Amaç: Fibromiyalji sendromu (FMS) olan hastalarda Pilates egzersizlerinin sosyal fiziksel kaygı (SPC) seviyesine olan etkisini araştırmak. Aynı zamanda Pilates egzersizlerinin mukavemet, vücut kütle indeksi (BMI), ağrı ve depresyon düzeylerine olan katkısını belirlemek.

Yöntem ve Gereçler: Yaşları 33 ile 63 arasında olan 25 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların FMS tanısı Amerikan Romatizma Koleji (ACR) kriterlerine göre konmuştur. 1 saatlik bir Pilates egzersiz programı hastalara haftada 3 kez olmak üzere 12 hafta boyunca uygulandı. Egzersiz öncesi ve 12. haftanın sonunda, hastaların ağırlıkları, ellerin kavrama kuvveti, bel kuvveti, vücut yağ oranları ve BMI ölçüldü. Hastaların ağrı düzeyleri görsel analog skala (VAS) kullanılarak belirlendi. Depresyon seviyeleri Beck Depression anketi (BDI) ile belirlendi. SPC düzeyleri sosyal fiziksel anksiyete anketi (SPAS) uygulanarak ölçüldü. Katılımcıların SPC değerleri ile anropometrik ölçümleri, ağrı, depresyon düzeyleri arasında korelasyon araştırıldı.

Bulgular: Pilates egzersizleri hastaların ağırlığı, BMI, yağ oranı ve SPC değerlerini iyileştirmiştir. El kavrama gücü ve sırt gücü için istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunamadı. Egzersiz programı öncesi ve sonrası, ölçülmüş vücut yağ oranı, ağırlık, BMI ve SPC düzeyi arasında önemli bir korelasyon bulundu.

Sonuç: Oniki haftalık Pilates programının FMS hastalarındada antropometrik ölçüler, SPC, ağrı ve depresyon üzerinde olumlu etkileri vardı. FMS hastalar kilo kontrolü, fiziksel görünümünü iyileştirmek ve SPC seviyelerini azaltmak için Pilates egzersizlerini hiçbir yan etkisi olmadan güvenli bir şekilde uygulayabilirler. Pilates egzersizlerinin etkinliği hakkında daha fazla kanıt elde etmek için, farklı hasta gruplarını içeren ek çalışmalar gerekmektedir. (Turk J Rheumatol 2010; 25: 201-7)